Jak si vydezinfikovat roušku či respirátor?

Šťastnější z nás si stihli včas koupit respirátor, všichni už doma šijeme roušky. Jak se ale o roušky a respirátory starat a jak se poprat s tím, že jsou respirátory jednorázové? 

Všichni už víme, jak se ideálně bránit koronaviru a že respirátor je jako ochrana před nakažením virovými onemocněními účinnější. Nemá tedy logiku, když budeme venku chodit s bavlněnou rouškou a respirátor si necháme doma v šuplíku, schovaný na horší časy. 

Katedra jaderné chemie ČVUT v Praze vydala prohlášení, že je lepší respirátor dezinfikovat a nosit opakovaně, než ho nenosit vůbec. Co nám tedy doporučují, jak se starat o roušky a respirátory, aby plnily svoji funkci co nejlépe?

 

Návrh bez názvu

 

1. Dezinfekce teplem

Tato super metoda funguje už od dob látkových dětských plen. Využít můžete buď horkou páru, nebo mikrovlnnou troubu - dejte si pozor na kovové části v respirátorech, ty do mikrovlnky nesmí

  • Navlhči roušku či respirátor, nastav na mikrovlnce 3-5 minut (podle jejího výkonu)
  • spusť ohřev
  • hlídej ať nevyhoříš

 

2. Dezinfekce UV zářením

Pokud máš doma UV lampu, nebo ještě lépe horské sluníčko, ozařuj v uzavřené místnosti z každé strany 3 minuty. Nebuď s UV světlem v jedné místnosti. 

 

3. Chemická dezinfekce

Použij alkoholový dezinfekční prostředek na plochy (ne gely) a nechej oschnout.

 

Náš tip a poznatek z terénu:

Děkujeme, že všichni zodpovědně nosíte roušky. Doporučujeme si na ně venku nesahat. Doma nasadit, venku neupravovat, nepopotahovat, pak doma sundat a vydezinfikovat. 

 

Autor: Kateřina Němcová