5 tipů jak posílit imunitu a předcházet koronaviru

3 KROKY JAK SE BRÁNIT KORONAVIRU (1)

 

Abychom předcházeli nakažení jakoukoliv nemocí, je nutné mít vytvořenou silnou imunitu. Pevný imunitní systém pomůže organismu vyrovnat se s bakteriemi a viry, čímž zabrání vzniku a rozvinutí nemoci. V současné situaci, kdy světem zmítá koronavirus, je ještě důležitější na svoji imunitu dbát a snažit se ji co nejvíce podpořit. Jak můžeme svůj imunitní systém posílit a snížit tak riziko nakažení koronavirem?

Imunita se dělí na vrozenou a získanou.

Vrozená imunita je záležitostí genů a dědičnosti, takže ji bohužel nedokážeme nijak ovlivnit. Získanou imunitu pak určuje náš životní styl a návyky. A právě zde můžeme naší imunitě pomoci posílit ji. Prim zde hrají stravovací návyky, hygiena, pohyb a dostatek vitaminů.

 1. Vhodná strava a správné vitaminy


Ne nadarmo se říká, že zdravá strava dělá půl zdraví. Obzvláště v období nemocí a chřipek je třeba přijímat více vitaminů a minerálů, s čímž nám pomůže především zelenina a ovoce. Hlídat bychom si měli vitaminy C, A či E, které jsou velmi silnými antioxidanty (chrání tělo před oxidativním stresem a škodlivými látkami, které neutralizují). Pro tělo je dále velmi důležitý vitamin B, D a hoříčk, díky nim je naše tělo silné a odolné. Vhodné je také přijímat dostatek selenu a zinku v podobě ořechů a semínek (např. Chia semínka či kešu ořechy).

Některé vitaminy a minerály přijímáme ve stravě často, jiné však tolik v potravinách nekonzumujeme a máme jich málo. Zejména vitamin D, který běžně čerpáme ze slunce, je pro nás obtížně dosažitelný. Pomoci nám mohou různé superpotraviny a doplňky stravy. Sinice Spirulina obsahuje velké množství přírodních, lehce stravitelných bílkovin, chlorofylu a celou řadou vitaminů (B, C, D, A, E). Goji (plody kustovnice) je zase bohaté na minerály (draslík, železo, vápník, selen či beta-karoten).

Tip: Pokud se ztrácíte v tom, jakých vitaminů máte málo, a jak je více přijímat, zvolte univerzální vitaminové kapsle, které pokryjí příjem všech důležitých vitaminů a minerálů.

 

2. Zdravá střevní mikroflóra


Často se zapomíná na důležitost probiotik a prebiotik. Ty mají blahodárný vliv na naši střevní mikloflóru (střevní bakterie). Přitom právě bakteriální střevní mikroflóra je důležitá pro vývoj imunitního systému. Probiotika nalezneme v kefíru, jogurtech či kvašených potravinách, prebiotika zase v cibuli, česneku, pórku nebo chřestu.

3 KROKY JAK SE BRÁNIT KORONAVIRU (3)

 

Pokud moc tyto potraviny nemusíte, existují i probiotické doplňky stravy, které zajistí zdravý stav střevní mikroflóry a bezproblémové trávení. Navíc se dělají i ve speciální variantě přizpůsobené pro děti a jejich střevní mikroflóru. Pro podporu imunity, trávení a žaludku, srdce a cév vyzkoušejte kapsle s hlívou ústřičnou, s kterými lépe zvládnete všechny fyzické i psychické nároky na vaše tělo.

Tip: Podpořte svůj trávící systém unikátní směsí enzymů, betainu, zázvoru a máty s protizánětlivým a čistícím účinkem.

Nezapomínejte na tekutiny 
Dbát bychom měli i na dostatek tekutin, především čisté vody, bylinkových čajů při nachlazení a minerálních vod s obsahem sodíku, draslíku a hořčíku. Skvělá je pak pro tělo rakytníková šťáva, která má na tělo antioxidační účinky. Naředit si ji můžeme s vodou či mlékem. Za „superpití“ je dnes považováno i popíjení mladého zeleného ječmene, který je v podstatě přírodním super koktejlem.

 

3. Hygiena

Časté umývání rukou po kontaktu s lidmi a předměty či příchodu z vnějšího prostředí by již nyní mělo být samozřejmostí. Nejlepší je použít speciální dezinfekční gel na ruce, který kromě nečistot odstraní i viry a bakterie. Stejně tak je dobré dezinfikovat v domácnosti plochy, s kterými nejčastěji přicházíte do styku (stoly, kliky, madla, kohoutky, umyvadlo, vana, záchod apod.).

K základním hygienickým pravidlům v současnosti patří i udržování odstupu od ostatních lidí (min. 2 metry) a nošení roušky při odchodu z domu za jakýmkoliv účelem. Rouška chrání nejen vás, ale i okolní lidi. Kontaktu s ostatními lidmi se doporučuje nejlépe zcela vyhnout a vystavit se mu pouze v nejnutnějších případech.

 3 KROKY JAK SE BRÁNIT KORONAVIRU (2)

4. Pohyb

Pohyb je pro zdraví a imunitu těla také důležitý, díky němu jsme silnější a odolnější, vyplavujeme při něm z těla škodlivé látky a naopak do krve dostáváme endorfiny. Nejlepší je samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu (běh, procházky, cyklistika, jízda na bruslích), ale v současné situaci, kdy je volný pohyb omezen, se těchto aktivit musíme na nějakou dobu vzdát. To však neznamená, že se nemůžeme hýbat doma.
V dnešní době internetu najdeme desítky videí, ze kterých můžeme čerpat inspiraci a vybrat si, který typ cvičení nám nejvíce vyhovuje. Oblíbená je jóga, HIIT, tabata, kruhový trénink, tanec či pilates. Důležité je vytvořit si pohybový plán a ten dodržovat. Hýbat bychom se měli alespoň 3x týdně po dobu 45 minut. Chce to sice trochu pevné vůle, ale vaše tělo se vám jistě odmění lepší postavou, kvalitnějším spánkem, snížením hladiny stresu, větší sílou v těle a dobrým pocitem.

 

5. Dostatek spánku a žádný stres

Nedostatek spánku narušuje funkci našeho imunitního systému. Měli bychom si ho tedy dopřát dostatek (7-9 hodin denně), ale také si utvořit určitý spánkový rytmus, na který si tělo zvykne. To znamená chodit spát a vzbouzet se každý den v přibližně stejnou dobu, mít režim. K tomu by dokonce nyní měla být příhodná doba, tak proč toho nevyužít?

Stejně tak je důležité nepropadat v současné situaci stresu, přílišným obavám či depresím a zachovat klidnou hlavu. Dlouhodobý či silný stres oslabuje naše tělo a imunitní systém, čímž zvyšuje možné riziko onemocnění. I proti stresu lze bojovat dodržováním určitého denního režimu, který si stanovíme. Dále pomáhají relaxace a meditace, aromatické a bylinkové relaxační koupele či již zmíněný pohyb. Zkuste se také více věnovat činnostem, které vás baví a naplňují.

Jak tedy na to?

Právě jsme se dozvěděli jak nejlépe podpořit imunitu a to nejlépe v době se zvýšenou potřebou vitamínů. Takovým obdobím může být intenzivní fyzický výdej, dietní režim nebo vliv okolí (období sezónních nemocí).Pokud chceme svou imunitu podpořit, ale není nám příjemné brát mnoho doplňků stravy, tak by jsme měli myslet na to základní a tím je:

  • Vitamín C
  • Vitamín D3
  • Zinek
  • Kvalitní strava
  • Udržuj zdravé střevo (probiotika)
  • Pohyb na čerstvém vzduchu
  • Dostatek tekutin

3 KROKY JAK SE BRÁNIT KORONAVIRU_1

 

Co když si nechci neustále hlídat jednotlivé doplňky stravy? Pokud vás nebaví neustálé hlídání a kombinace doplňků stravy, nejjednodušší cestou je užití kvalitního multivitaminu, který nám zaručí dostatečný příjem komplexních vitamínů.

 

Autor: Romana Jurůjová